Tips en trucs 1

Hoe verzamel je het beste je ideeën?

Tips en trucs 1

02/06/2021 - 09:29

Bij het toepassen van Getting Things Done (GTD) is het belangrijk dat je comfortabel te bereiken verzamelplekken hebt waar je ideeën, losse invallen en andere brainwaves kwijt kan, zodat je ze uit je hoofd kan zetten. Achter je laptop of tablet is dat meestal geen probleem, maar wat nu als je in een vergadering zit, op straat loopt, of in de auto zit?

Tips en trucs 1

In een vergadering maak ik gebruik van het oude en vertrouwde (kleine) notitieblokje. Ik vind het vervelend om in een elektronisch apparaat te zitten praten tijdens zo’n bijeenkomst. Dus schrijf ik mijn losse eindje op een bladzij van mijn notitieblokje

Op straat vind ik het 't makkelijkst om gebruik te maken van een app. Daarvoor heb ik gekozen voor ‘Braintoss’. Het fijne van deze app op mijn telefoon is dat ik daar een bericht in kan inspreken. De app zet het om in geschreven tekst en mailt die naar mijn digitale inbox. En dat kan zelfs ook via een Applewatch.

Maar in de auto werken die twee middelen niet omdat je in beide gevallen dan je handen van het stuur moet halen. Dan val ik terug op de digitale voice-assistent van Apple: Siri en Apple CarPlay. Via Siri kan ik mijzelf een email sturen met als tekst het losse eindje, dat ik dan ook weer naar mijn digitale inbox laat sturen. Dat kan volledig handsfree! Als digitale inbox en GTD-systeem maak ik gebruik van Trello. In een volgend blog zal ik beschrijven hoe je met gebruikmaking van slechts één Trellobord een perfect werkend GTD-systeem kan opzetten.

Al die losse notities die ik op die manier heb verzameld ga ik later bij mijn dagelijks of wekelijks onderhoud verder verwerken door er over te beslissen en dan te organiseren.